A three bedroom house built on the site of a dilapidated industrial shed conveniently located on the edge of the Priory Ruins just two minutes from the station in Lewes.  The architectural design provides an imaginative solution within the footprint of the demolished building allowing for the creation of an additional garden area.  The simple, modern aesthetic of the house contrasts sensitively with the carefully preserved old boundary walls; materials have been selected to sit comfortably within the surrounding conservation area.

Internally there is a light, flexible living space on the ground floor with polished concrete floors, large windows and bi-fold glazed doors opening up the corner of the kitchen/living space to the courtyard garden.  The entrance hall is naturally lit by a large wrap-around skylight that intersects at the junction between wall and roof. A beautifully designed oak and steel staircase leads to the first floor where the orientation of the house has been carefully designed to capture the views both to the South across the Priory ruins and to the North across the town roofscapes to the Castle.

ECO technology

PB_project-detail.jpg

The MVHR system, PV roof panels, a highly insulated building fabric and under floor heating were chosen to create a warm, comfortable energy efficient home.

Building development by Louise Wingate-Saul

In collaboration with BBM Sustainable Design

Contracted building works by Brian Huntly Builders Ltd

External photography by BBM Sustainable Design

Internal Photography by Clive Williams | Ian Mckay | Claire Brooker